The Gateway to Large Investments
in Cyprus

en

Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων: Το τροποποιημένο νομοσχέδιο για τον μειωμένο ΦΠΑ αποκλείει μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας από την αγορά ή ανέγερση νέας κατοικίας

Εδώ και αρκετό διάστημα παρακολουθούμε να εξελίσσεται ένας δημόσιος διάλογος μεταξύ των αρμόδιων και των εμπλεκόμενων φορέων σχετικά με τις τροποποιήσεις που απαιτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επί της νομοθεσίας για τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, για αγορά ή ανέγερση κύριας (πρώτης) κατοικίας.

Μόλις πρόσφατα, η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ανακοίνωσε πως η συζήτηση και οι αποφάσεις για το νέο φορολογικό καθεστώς θα μετατεθούν μετά το Πάσχα, ώστε να προλάβει η Κύπρος την επιβολή προστίμου. Μια απόφαση που ως Σύνδεσμος επιχαίρουμε, καθώς το υφιστάμενο τροποποιημένο νομοσχέδιο θεωρούμε πως χρήζει περαιτέρω αναβάθμισης και τροποποιήσεων. Η υφιστάμενη μορφή του και τα όσα προνοεί, όχι μόνο δεν αναδεικνύουν τον κοινωνικό του χαρακτήρα, αντίθετα αποκλείει ομάδες συμπολιτών μας από την αγορά νεόδμητης κατοικίας.

Ως Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων διαχρονικά επιδιώκουμε οι δημόσιες παρεμβάσεις μας, όταν και όπου γίνονται, να είναι εποικοδομητικές και επί της ουσίας, παραθέτοντας παράλληλα και προτάσεις. Θεωρούμε λοιπόν ότι οι τροποποιήσεις στη νομοθεσία περί ΦΠΑ σε νεόδμητες οικιστικές μονάδες που θα χρησιμοποιηθούν ως κύρια (πρώτη) κατοικία, είναι σημαντικό να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων της Κύπρου σήμερα.

Το υφιστάμενο τροποποιημένο νομοσχέδιο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη βουλή, αποκλείει μία μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας από την αγορά ή ανέγερση νέας κατοικίας, καθώς τα κριτήρια που έχουν τεθεί φαίνεται να μην λαμβάνουν υπόψιν τα σημερινά δεδομένα της αγοράς.

Είναι τουλάχιστον βέβαιο πως εάν υιοθετηθεί η εν λόγω νομοθεσία με την παρούσα της μορφή, πολλοί συμπατριώτες μας δεν θα μπορούν να επωφεληθούν του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, με αποτέλεσμα είτε να αποκλείονται από το κοινωνικό αυτό μέτρο είτε να αποδυναμωθεί ο αστικός ιστός, καθώς πολλοί θα ψάχνουν λύσεις εκτός πόλεων.

Οι υφιστάμενες τροποποιήσεις του νομοσχεδίου φαίνεται να μην συνυπολογίζουν ούτε την εκτόξευση στο κόστος αγορά των οικοδομικών υλικών τον τελευταίο χρόνο ούτε πως το κόστος για αγορά ακινήτου στην Κύπρο παρουσιάζει μεγάλες αποκλίσεις από την μια επαρχία στην άλλη.

Ως Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων γνωρίζουμε πολύ καλά τις ανάγκες και τα δεδομένα της αγοράς και θεωρούμε πως η εάν κατατεθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ως έχει, θα αποτελέσει πλήγμα στην οικιστική ανάπτυξη και στην απόκτηση στέγης.

Αντ’ αυτού προτείνουμε όπως εφαρμοστεί ενιαία πολιτική για την αγορά ή ανέγερση κύριας κατοικίας η οποία θα υπόκειται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5%.

Πιο συγκεκριμένα, στηρίζουμε την απλοποίηση των κριτηρίων. Η πρόταση  του Υπουργείου Οικονομικών με τον διαχωρισμό διαμερισμάτων και μονοκατοικιών και το πλαφόν σε εμβαδά και αξίες είναι πολύπλοκη και σε πολλές περιπτώσεις δεν ανταποκρίνεται σε πραγματικά δεδομένα. Με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να προχωρήσουν σε αύξηση της αξίας των ακινήτων που θα υπόκειται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5%, στις €500 χιλ., αντί τις €350 χιλ. που είναι σήμερα.  

Μια πρόταση που ο Σύνδεσμος έχει θέσει επανειλημμένα, ως μέτρο κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας, είναι η επιβολή μηδενικού ΦΠΑ για νέες κύριες κατοικίες και αναπτύξεις, όπως εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, ώστε να προωθηθεί η αγορά νέων αναπτύξεων.

Ο αναπτυξιακός τομέας αποτελεί για την Κύπρο μία διαρκώς αναπτυσσόμενη επικερδής βιομηχανία, την οποία οφείλουμε να στηρίξουμε. Ήδη εδώ και μερικά χρόνια παρατηρείται σοβαρή έλλειψη ακινήτων στην αγορά, με αποτέλεσμα τα ενοίκια να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Επιπρόσθετα, η ανυπαρξία τραπεζικής χρηματοδότησης για νέα οικιστικά έργα μεγιστοποιούν το πρόβλημα. Το κράτος οφείλει να δημιουργήσει όσο περισσότερα κίνητρα γίνεται σε ντόπιους και ξένους αγοραστές να προχωρήσουν στην απόκτηση νέας κατοικίας, μέτρο το οποίο όχι μόνο θα προσφέρει μια καλύτερη ποιότητα ζωής στον κάθε συμπατριώτη μας, θα ωφελήσει ευρύτερα την κοινωνία και το περιβάλλον καθώς οι νέες αναπτύξεις είναι λιγότερο ρυπογόνες και ενεργοβόρες.